Autisme in de klas

Autisme is een ontwikkelingsstoornis. Er is wel degelijk ontwikkeling, maar deze verloopt trager en/ of anders dan bij anderen. Het is een aangeboren stoornis, die deze mensen hun hele leven bij zich dragen. Elke dag opnieuw moeten ze hiermee leren leven. Alles wat bij mensen met autisme via de zintuigen binnenkomt wordt anders verwerkt. Hierdoor komt het dat zij het moeilijk vinden om te begrijpen wat er gebeurt. Zij leven in hun eigen wereldje. Op sociaal gebied houden ze zich meestal afzijdig, maar kunnen ook juist overenthousiast zijn, waardoor het ook ‘vreemd’ overkomt. Ze vinden het moeilijk om zich in anderen in te leven. Zij snappen niet wat andere mensen voelen en bedoelen. Mensen met autisme hebben maar een beperkt aantal interesses, maar storten zich wel volledig in deze interesses. Deze mensen zijn harde werkers, zijn eerlijk en hebben oog voor detail.

Er zijn verschillende vormen van autisme:

• klassiek autisme
  • asperger
  • PDD-NOS (waaronder subgroep McDD)

Mijn kind heeft autisme

Je hebt vaak al snel in de gaten dat je kind anders is dan andere kinderen. Wanneer het op school komt, zal dit nog duidelijker worden. Op school zal het snel duidelijk worden dat het kind verschillende ontwikkelingsleeftijden heeft. Zo kan hij in werkelijkheid 10 jaar zijn, denkt hij als een 4- jarige en communiceert hij als een 7-jarige. Dit is ook zo met de verschillende vakken op school. Er kunnen grote kloven zitten tussen de cijfers op het rapport. Zo kan het kind heel goed zijn in taal, maar helemaal niks van rekenen begrijpen. Ze zijn ook het liefst de hele dag met een bepaald ding bezig. Het ding waar hun interesse ligt. Probeer hier juist gebruik van te maken. Omdat alles al moeilijker voor deze kinderen is, raken ze snel gefrustreerd, boos en gedemotiveerd. Wanneer we bij de interesses van het kind blijven, zowel thuis als op school, zal het kind meer gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan. Kinderen met autisme kunnen slecht tegen veranderingen of onverwachte situaties. Dan kan het kind angstig of boos worden. Ook ervaren ze problemen met alle informatie die via de zintuigen binnenkomt. Ze zijn hier extra gevoelig voor of juist helemaal niet. Deze kinderen raken snel overprikkeld en dan wordt het ze allemaal al snel te veel. Buiten alle lastige kanten die het kind met autisme heeft, zijn er ook een heleboel leuke en fijne kanten aan het kind. Zo zijn ze bijvoorbeeld heel eerlijk, ze kunnen zich goed aan de regels houden en weten vaak heel veel over een onderwerp.

Autisme op school

Op school is het belangrijk dat het kind duidelijke structuur en begeleiding krijgt. Het kind heeft behoefte aan voorspelbaarheid. Hij/ zij wil weten wat er gaat gebeuren, waar en hoe. Daarom wordt er vaak gebruik gemaakt van dagritmekaarten. Hier staan pictogrammen op die uitbeelden wat er gedaan wordt. Zo weten de kinderen wat ze aan het doen zijn en wat er volgen gaat. Wanneer er toch veranderingen zijn, is het belangrijk deze zo ver mogelijk van te voren aan het kind te melden. Dit moet rustig en duidelijk verteld worden. In overleg kan gekeken worden of het kind op de reguliere basisschool terecht kan of dat een speciale school beter past. Altijd is het belangrijk dat de relatie tussen ouders, school en het kind goed zit. Zo kan het kind de optimale zorg krijgen die hij/ zij verdient. In de school is het verder voor kinderen met autisme fijn dat de spullen allemaal op een vaste plek liggen. Ook heeft het kind een plekje nodig om zich terug te kunnen trekken. Om even weg van de drukte en de prikkels te zijn en even tot zichzelf te kunnen komen. Omdat de kinderen verschillende interesses hebben en ook verschillende intelligentieniveaus is maatwerk belangrijk. Ze zullen voor sommige vakken extra hulp nodig hebben en voor andere vakken misschien juist extra uitdaging. In de klas is het belangrijk dat het voor de klasgenoten duidelijk wordt wat er anders is aan het kind. Maak het kenbaar en begrijpelijk voor de kinderen. Op deze manier probeer je te voorkomen dat het kind gepest gaat worden. Het is natuurlijk heel gemakkelijk om deze tips op te schrijven, maar we moeten onthouden dat het opvoeden van een kind met autisme soms moeilijk kan zijn.